Britten gaan door met kernenergie

Nieuwbouw kerncentrales

Volgens de Britse krant The Guardian neemt de capaciteit van kernenergie wereldwijd toe, vooral in China (afb.: The Guardian)

Terwijl Duitsland en Japan zeggen kernenergie te hebben afgezworen, maakt Engeland bekend een nieuwe kerncentrale op locatie Hinkley C (of eigenlijk twee van elk 1600 MW) te gaan bouwen. De locatie was ooit bedoeld voor de bouw van windturbines. Het grootste deel van de opdracht voor de bouw gaat naar het Electricité de France (EdF). De Chinese bedrijven CGN en CNNC zullen een belangrijk aandeel in de bouw hebben evenals het Franse Areva.
Als argument voor het positieve besluit voert de Brits regering aan dat kernenergie helpt de kooldioxideuitstoot te verlagen en dat die ook de energieprijs(stijging) zal drukken. De centrale is gepland in Somerset in het zuidwesten van Engeland. Volgens kritici zal de centrale de energieprijs juist sterk verhogen. De minister van energie Edward Davey (Liberaal democraat) stelde dat er voor het eerst een kerncentrale zal worden gebouwd zonder overheidssubsidie, een argument dat overigens door Paul Dorfman van het University College in Londen wordt bestreden: “We schatten dat tussen de 800 miljoen en miljard pond per jaar verdwijnt in de diepe zakken van Franse en Chinese bedrijven, alle staatsbedrijven, en dus in die van hun regeringen”, zei hij tegen de BBC.  Met de bouw is, zoals nu geraamd, 16 miljard pond gemoeid, een kleine 19 miljard euro.
Volgens de Britse krant The Guardian neemt de capaciteit van die via kernenergie opgewekte elektriciteit wereldwijd toe, vooral in Azië en Rusland. Ook Finland, Roemenië en Slowakije bouwen nieuwe kerncentrales. Merkwaardig is wel dat op de kaartjes van de krant Japan nog staat vermeld met nieuw vermogen van 1350 MW in 2015 en 1540 MW in 2018, terwijl het land na de ramp met de centrales in Fukusjima leek te hebben afgezworen. De aankondigde bouw is de eerste na de kernramp in maart 2011.

Bronnen: BBC, The Guardian

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.