China’s koolstofvoetafdruk groeit fors en ongelijk

Koolstofvoetafdruk

Cijfers van het Nederlandse planbureau voor leefomgeving (PbL)

Tussen 2007 en 2012 is de koolstofvoetafdruk van Chinese huishoudens met 19% gestegen. Driekwart daarvan kan worden toegeschreven aan de gestegen consumptie van de middenklasse en de rijken. De hoogste inkomensgroepen in China hebben nu een koolstofvoetafdruk die gelijk is aan de Europese. Tweederde van de Chinese bevolking blijft echter op een uiterst bescheiden niveau steken.
Op wereldschaal veroorzaakt de rijkste 10% zo’n 40 tot 51% van de totale CO2-uitstoot. In China en ook andere opkomende economieën tenderen de leefstijlen steeds meer in de richting van die van Europa en de VS; althans bij delen van de bevolking. Dat heeft gevolgen voor grondstofvoorraden en koolstofdioxideuitstoot.
In het gemiddelde EU27-huishouden (- VK) ligt de koolstofvoetafdruk op 6,7 ton CO2-equivalenten per persoon, in de VS is dat zelfs 10,4 ton CO2-equivalenten per persoon. In India ligt het gemiddelde cijfer op 0,9 ton, in Brazilië op 1,5 ton CO2-equivalenten per persoon.

“De traditionele benadering om landengemiddelden uit te rekenen, waarbij China op 1,7 ton uitkomt, verhult de aanzienlijke sociale ongelijkheid”, zegt onderzoeker Dominik Wiedenhofer van de universiteit van Klagenfurt (Oos). De arme bevolking op het platteland en de steden in China maken tweederde uit van de ongeveer 1,3 miljard Chinezen. Gemiddeld veroorzaken die 0,9 ton CO2-equivalenten per persoon aan emissies. De middenklasse en de rijkeren, zo’n 360 miljoen veroorzaken 2 tot 6,4 ton per persoon.

Armoede

Wiedenhofer: “Het wegwerken van de armoede is een van de belangrijkste maatschappelijke doelstellingen. In dit opzicht heeft China de afgelopen 30 jaar goede vooruitgang gemaakt. De veranderde leefstijl in China, die vooral in het westen wonen, is riskant in verband met de klimaatverandering. Als die Chinezen het Europese niveau zouden bereiken, hypothetisch gezien, dan zou dat een verdrievoudiging van de Chinese koolstofvoetafdruk betekenen bij een bevolking van 1,3 miljard.”

“Het is daarom van het grootste belang dat de kwaliteit van het leven wordt losgekoppeld van consumptie en van de daardoor veroorzaakte koolstofdioxideuitstoot. Sommige landen hebben al laten zien dat het mogelijk is een hoge leefstandaard te bereiken bij een gemiddeld consumptieniveau en een koolstofvoetafdruk van 1 ton. In een milieuvriendelijke toekomst rijst onvermijdbaar de vraag hoe we een duurzaam leven voor iedereen kunnen creëren.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.