Klimaatvriendelijk voedsel goed voor gezondheid

Klimaateffecten van voedsel

De klimaateffecten van diverse voedselproducten gerekend over de hele keten van boerderij tot winkel (afb: univ. van Otago)

Als de inwoners van Nieuw-Zeeland over zouden gaan op een plantaardiger dieet, dus minder dierproducten, dan daalt de broeikasgasuitstoot aanzienlijk, stijgt de volksgezondheid en dalen (dus) de zorgkosten, heeft een studie van de universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland aannemelijk gemaakt. Het lijkt niet al te boud te beweren dat dat ook voor de wereld zou kunnen gelden.

Het onderzoek werd geleid door Jono Drew, een student medicijnen, Volgens Drew is ons huidige voedselpatroon zowel verantwoordelijk voor (een belangrijk deel van) de aardopwarming alsook voor chronische ziektes zoals hart- en vaataandoeningen, suikerziekte en kanker. “Internationaal onderzoek heeft al uitgewezen dat een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel zoals groenten, vruchten en granen zowel voordelen heeft voor het klimaat als de gezondheid. Wij wilden kijken of dat ook hier in Nieuw-Zeeland geldt en ook welke eetpatronen het grootste voordeel opleveren.”
De onderzoekers ontwikkelden een voor Nieuw-Zeeland specifieke databank broeikasgasemissies die worden veroorzaakt door het voedsel dat Nieuw-Zeelanders nuttigen. Daarbij hielden ze rekening met de hele keten, van de boerderij tot en met de winkel. Op basis van die gegevens en modellen berekenden ze de effecten van verschillende diëten op klimaat, gezondheid en zorgkosten.
Volgens Alex MacMillan, Drews begeleider, varieert de broeikasgasuitstoot van de diverse diëten aanzienlijk. In het algemeen geldt dat de klimaateffecten van dierlijk voedsel, vooral rood en verwerkt vlees, aanzienlijk hoger zijn dan van plantaardige producten. Dat is allesbehalve nieuws.
“Gezond voedsel blijkt meestal ook beter voor het klimaat, terwijl voedingsproducten waarvan bekend is dat ze gezondheidsrisico’s inhouden bijzonder slecht zijn voor het klimaat. Rood en bewerkt vlees, bijvoorbeeld, geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten, type II-diabetes en bepaalde kankers.”

Voordelen

Als de Nieuw-Zeelandse bevolking haar eetpatroon in die zin zou aanpassen dan, afhankelijk van de veranderingen, kan de broeikasgasuitstoot van de voedselproductie dalen met 4 tot 42%. De bevolking van Nieuw-Zeeland zou daardoor 1 tot 1,5 miljoen extra gezonde jaren als beloning krijgen (er zijn zo’n 4,5 miljoen Nieuw-Zeelanders). Het gezondheidssysteem zal, gerekend voor de huidige bevolking over hun hele leven, 14 tot 20 miljard dollar (zo’n 12 tot 18 miljard euro) minder kosten maken.
Drew stelt dat als wordt overgeschakeld op een geheel plantaardig dieet en voedselverspilling wordt voorkomen de vermindering van de broeikasgasuitstoot dan zou uitkomen op een hoeveelheid die gelijk is 59% van de van de huidige uitstoot van alle personenwagens in Nieuw-Zeeland.

“We vonden het belangrijk te laten zien wat er mogelijk is als mensen willen veranderen en wat er mogelijk is als de hele bevolking meedoet.” Met het verplantaardigen van het dieet stijgen ook de gezondheidsvoordelen. Een scenario waar alle vlees, zeevruchten, eieren en zuivelproducten, kortom: dierenproducten, werden vervangen door plantaardige producten en waarbij voedselverspilling tot een minimum werd beperkt, leverden de grootste voordelen op voor klimaat, gezondheid en zorgkosten.

Drew: “De boodschap is duidelijk en dezelfde als die al in andere landen is gebracht.” Hij vindt we daar snel mee aan de slag moeten gaan. De politiek heeft daarbij een belangrijke rol, vindt hij.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.