Warme cv maakt je dik, misschien

Slim stokenHet blijft natuurlijk onderzoek. Je hebt een hypothese. Toetst die aan de hand van proeven en komt op basis van de uitkomsten daarvan tot een uitspraak, maar klopt die ook? Heb je niet iets over het hoofd gezien? Onderzoekers van het universitair medisch centrum van de universiteit van Maastricht kwamen op basis van hun waarnemingen tot de conclusie dat een te hoog afgestelde centrale verwarming leidt tot vetzucht. 19°C is ruim voldoende, vinden ze. De conclusies worden in twijfel getrokken. Misschien gaan mensen die het koud hebben wel meer eten! “Als je niet compenseert, dan verlies je gewicht, maar zo gebeurt het niet. Je wil een chocoladereep hebben”, zegt Michael Daly van de universiteit van Stirling.
Mensen zijn volgens de Maastrichtse onderzoekers 90% van de tijd binnen. De temperatuurregeling in huizen en kantoren is afgestemd op maximaal comfort zodat het lichaam nauwelijks energie hoeft te spenderen om zich op temperatuur te houden en dat zou leiden tot gewichtstoename, zo redeneren de Maastrichtenaren. Koeler betekent dan dunner. Onderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt: “19°C is genoeg. Het energieverbruik (van het lichaam; as) steeg bij matige koelte met 6% en dat maakt op den duur een verschil dat van wezenlijk belang kan zijn, zeker in combinatie met dieetverandering en beweging.” Draai de thermostaat lager of ga naar buiten, is zijn advies. Overgewicht is in vele, vooral, westerse landen een groeiend probleem. In Engeland is twee op de drie volwassenen overwichtig. Over de hele wereld is het aantal te zware mensen sedert 1980 verviervoudigd en wordt nu geschat op 1 miljard.
Daly, die zich aan de universiteit van Stilling met hetzelfde thema bezig houdt, is het niet met Van Marken eens. Hij denkt dat mensen meer gaan eten als ze het niet behaaglijk hebben. Volgens hem heb je bij lagere binnentemperaturen ook meer kans op een beroerte en ’s winters sterven er meer mensen dan in andere jaargetijden. Uit zijn onderzoek in 100 000 Engelse huishoudens zou zijn gebleken dat mensen in huizen die op meer dan 23 graden worden gehouden iets dunner zouden zijn, omdat het lichaam dan warmte kwijt moet via zweten en zweten kost energie, zo is Dalys redenering. Hogere temperaturen zouden ook de eetlust remmen en de hoeveelheid voedsel die wordt ingenomen.

Volgens Tam Fry van het Engelse obesitasforum zorgt een koude omgeving er voor dat het lichaam het bruine vet aanspreekt, dat 300 keer meer warmte genereert dan welk lichaamsorgaan ook. “Bruin vet is onze warmtebron. Die houdt ons warm als zuigelingen en kan dat ook doen op hogere leeftijd met gewichtsverlies als bonus. Draai de thermostaat omlaag en zie wat er gebeurt.”

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.