Windvermogen groeit met eenvijfde na recordjaar

Windmolens buitengaats

Windmolens buitengaats

Het geïnstalleerde windvermogen is het vorig jaar met bijna eenvijfde toegenomen. Daar hebben vooral China en de VS aan bijgedragen. De sector schat in dat deze gunstige ontwikkeling een knauwtje kan krijgen door het welhaast onvermijdelijke coronovirus, maar blijft voor alsnog optimistisch. Zorgelijker is dat het totale schone vermogen op de wereld te langzaam groeit om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Volgens de wereldwindenergieraad (GWEC) is het ge├»nstalleerde windvermogen in 2019 met 19% gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor tot 60,4 GW. Daar hebben vooral de windparken op zee aan bijgedragen. Daar staat nu zo’n 6,1 GW en heeft daarmee zijn grootste aandeel tot nu toe bereikt. De groei is vooral toe te schrijven aan de investeringen in wind in China en de VS. Samen zijn die twee landen goed voor tweederde van het totale opgestelde windvermogen. 2019 is wat dit betreft op een na succesvolste jaar voor de windbranche.

Corona

Ook hier lijkt het coronavirus roet in het eten te gooien. Er zou een vertraging van de verschillende projecten kunnen optreden, maar de raad gelooft dat het coronavirus uiteindelijk een kans is voor de bedrijfstak.

Volgens Ben Backwell, baas van de GWEC, ligt de stijging van schone energie in zijn geheel achter bij wat die zou moeten zijn om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen. “Als we die willen halen dan moet er jaarlijks minstens 100 GW aan windvermogen bij komen en dat getal moet stijgen naar 200 GW per jaar.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.