Cryptomunt ethereum verlaagt zijn energiehonger met 99,99% oid

Het vorig jaar heeft de in belangrijkheid tweede cryptomunt (na bitcoin) ethereum zijn blokketentechniek zo aangepast dat die nog maar een fractie is van voorheen. Tot die overgang kostte de technologie om de transacties netjes te laten verlopen meer energie dan  Zwitserland in een jaar verbruikt (58 tegen 56 TWu). Na de overgang op ‘bewijs-van-inzetmethode (proof-of-stake, in het Engels) zou dat daar nog maar 0,01% van zijn. Ter vergelijking: bitcoin vreet jaarlijks 144 TWu, volgens cijfers van het centrum voor alternatieve financiën in Cambridge (CCAF). Volgens onderzoeker Alexander Neumüller, die bij CCAF werkt, zou de overgang een succes zijn.
Ondertussen heeft het centrum in Cambridge een duurzaamheidsindex voor blokketennetwerken gelanceerd. Het zou dus wel degelijk mogelijk te zijn een veilig en betrouwbaar systeem voor cryptomunten op te zetten als alternatief voor de door banken geregeerde wereld van de officiële munten zonder dat het klimaat daar onder hoeft te leiden.

Overigens houdt Neumüller zich verre van een oordeel over welk algoritme beter is, het oude bewijs-van-activiteit (proof-of-work in het Engels) of het nieuwe bewijs-van-inzet. Bewijs-van-inzet zou geen volmaakte vervanger zijn van het oude systeem. Daar komt nog meer bij kijken. “Dat oude systeem is moeilijk aan te vallen, zelfs al heb je voldoende geldbronnen. Het nieuwe systeem is meer op de financiën gericht. Dus als je dat wilt ontregelen dan moet je alleen over de juiste middelen beschikken.”

Bron: New Scientist, coindesk.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.