Robotje springt 100 keer zijn eigen grootte hoog

Hoogspringer

Hoogspringer: honderd keer zijn eigen grootte (afb: Elliot Hawke)

Een vlo springt wel honderd keer zijn lichaamslengte ver (hoog?) en is daarmee waarschijnlijk wereldkampioen verspringen (hoogspringen?). Nu hebben knutselaars/onderzoekers van springveren en rubberstroken een springer gemaakt die wel 30 m hoog springt, zo’n honderd maal zijn eigen grootte. Eindelijk heeft de mens de vlo verslagen. Die mens kan nog een hoop leren van de natuur.
Het wereldrecord hoogspringen van mensen ligt op 2,45 m. Die hoogspringers zijn door de bank lang (meer dan 1,90 voor mannen en 1,80 voor vrouwen). Een lachertje in de dierenwereld, maar de mens hebben een grote tekortkoming (meer dan een, maar op dit terrein dan): ze gebruiken spieren om te springen. Insecten gebruiken heel andere mechanismen. Die slaan vaak spierspanning op in elastische energie alsof je een elastiekje steeds verder oprekt. Die opgeslagen energie wordt dan ineens ‘ontkoppelt’ waardoor zo’n insect tot voor een mens fenomenale prestaties in staat is.
Die insectentruc wordt al door robots gebruikt. Nu hebben die knutselaaronderzoekers een 30 cm hoog robotje gemaakt met een gewicht van 30 g met een springveer/elastieksysteem waardoor dat 30 m hoog kan komen.

Daarmee zijn niet alleen robotspringers voorbijgesprongen maar ook hoog- en verspringers uit de natuur, stellen de onderzoekers. Met zijn 30 g is de hoogspringrobot tien maal zo zwaar als de zwaarste natuurlijke hoog- of verspringer, stellen de onderzoekers, en ze denken dat het nog hoger kan.

Bron: bdw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.