Halen van afspraken Parijs ook beter voor voedselproductie

Landbouw

Opbrengst landbouw en visserij loopt terug door aardopwarming

Als we er niet in slagen de broeikasgasuitstoot (drastisch) in te perken dan zal 90% van de wereldbevolking te maken krijgen met dalende opbrengsten van landbouw en visserij, denken onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Montpellier (F).
De onderzoekers vroegen zich af wat de gevolgen konden zijn van de aardopwarming op de opbrengst van landbouw en visserij. Om daarop een antwoord te vinden pasten ze diverse klimaatmodellen toe op gegevens over werkgelegenheid, economie en voedselveiligheid. Daaruit zou zijn gebleken dat als de broeikasgasuitstoot niet zal worden teruggedrongen 90% van de wereldbevolking te maken zou krijgen met een achteruitgang van de opbrengst van de landbouw en visserij. Als die echter drastisch verminderd wordt dan zal de zaak een stuk minder zwart worden, schatten de onderzoekers. Volgens hen zijn de meeste landen in staat de afspraken in Parijs na te komen.

60%

Als het Klimaatakkoord wel wordt nageleefd wil dat nog niet zeggen dat alles koek en ei is. Ook dan zal een groot deel (60%) van de wereldbevolking te kampen krijgen met teruglopende opbrengsten. De kwetsbaarste landen zullen dan echter maar een eenvijfde tot een kwart van de vermindering in voedselproductie kennen dan als de broeikasgasuitstoot niet wordt afgeremd. Dat geeft die landen in ieder geval de mogelijkheid zich aan te passen, stellen de onderzoekers, door op zoek te gaan naar minder warmtegevoelige gewassen en diversifiëring. Hoe dan ook: snelle (klimaat)actie is bittere noodzaak.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.