’s Werelds grootste kooldioxidevervuilers preken de passie

Barack Obama en Xi Jinping

Barack Obama en Xi Jinping

Amerika en China, ’s werelds grootste kooldioxideverspreiders, hebben, na overleg achter gesloten deuren, opgeroepen tot inspanningen de aardopwarming binnen de perken te houden. Dat geeft sommigen de hoop dat de klimaatconferentie volgend jaar in Parijs mooie resultaten zou kunnen opleveren.


China is niet alleen ’s werelds volkrijkste land, maar inmiddels ook de grootste verspreider van het broeikasgas CO2, wil dat  de broeikasgasemissie daar na 2030 niet meer mag stijgen. De VS heeft het over een teruggang van 26 tot 28% in 2025 ten opzichte van 2005. Normaal wordt het jaar 1990 als peiljaar genomen. Zo kun je ook goochelen met cijfers. China zou ook hebben beloofd het aandeel van niet-fossiele energie (kernenergie en duurzame energie) in 2030 op 30% te zullen brengen. Volgens de Amerikaanse minster van buitenlandse zaken John Kerry is de oproep een doorbraak. Zowel China als Amerika hebben zich 20 jaar lang weinig aangetrokken van de aardopwarming. Kerry: “Onze aankondiging kan de klimaatonderhandelingen vaart geven die over drie weken in Peru worden gehouden, als voorbereiding op Parijs volgend jaar. ”
“Het is diametraal tegenovergestelde van wat we in 2009 in Kopenhagen zagen”, zegt Frank Jotzo van de Australische nationale universiteit in Canberra. “Daar zagen we vrijwel geen coördinatie tussen deze twee wereldmachten, nu zijn er ambitieuze plannen.”
Sommige klimaatvolgers vinden mooi dat de twee met deze plannen komen, maar ook met die plannen zal China in 2030 drie keer zo veel broeikasgas uitstoten als de VS, waarbij wel aangetekend moet worden dat gezien de bevolkingsomvang de Chinezen dan zo’n beetje op het Amerikaanse niveau zitten. Volgens Wang Tao van het Carnegie-Tsinghua-centrum voor wereldpolitiek in Peking zijn de Chinese doelstellingen niet erg ambitieus. China had eerder aangekondigd te ‘pieken’ in 2025 en een niet-fossiel aandeel van 15% in 2020. Ook de Amerikanen zijn niet bijster ambitieus, volgens  Robyn Eckersley van de universiteit van Melbourne. Eerder in Kopenhagen hadden de Amerikanen aangekondigd in 2030 42% onder het niveau van 2005 te willen zitten. Toch schijnen nogal wat commentatoren blij te zijn met de recente plannen van de twee.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.