Guterres: “Werk samen aan het klimaat of anders gaat het mis”

António Guterres

António Guterres (afb: phys.org)

Alle landen in de wereld zullen hun economieën moeten richten op een groene toekomst, stelt VN-baas António Guterres. Gebeurt dat niet dan gaat het mis met de mensheid. Volgens het VN-opperhoofd illustreert het falen van de beheersing van de coronacrisis het gevaar van het ontbreken van eenheid, zei hij tegen het Franse persbureau AFP. 2020 had een belangrijk jaar voor de strijd tegen de klimaatverandering moeten worden, maar van die klimaatplannen is maar bitter weinig terecht gekomen. De coronauitbraak heeft het klimaat ook iets goeds gebracht (minder kooldioxide, onder meer), maar volgens Guterres is handelen urgenter dan ooit. “Er zal samengewerkt moeten worden. Het gevaar van de klimaatverandering is veel groter dan dat van de pandemie. Het is een gevaar voor de planeet en onze levens”, zei hij tegen AFP.
Hij ziet dat overheden zich drukker maken om de economische gevolgen van de coronacrisis dan om de klimaatverandering. Overheden zouden de subsidies aan fossiele brandstoffen moeten schrappen en massaal moeten investeren in duurzame energie om in 2050 geen broeikasgassen meer te hoeven uitstoten. “We zullen overgangsmaatregelen moeten nemen op het gebied van energie, vervoer, landbouw, de industrie en onze leefwijze. Als we dat niet doen gaat het mis.”
Het lijkt dat alles wat met het klimaat te maken heeft door de aandacht voor het coronavirus op een onverantwoord laag pitje is gezet. Het Amerika van Trump heeft met veel aplomb de aardopwarming het het klimaatakkoord van Parijs tot onzin verklaard en werkt ferm aan het uithollen van de Amerikaanse milieuwetgeving. Dat maakt een stevig klimaatbeleid voor andere grote klimaatzondaars, zoals China, de EU, Rusland, India en Japan, maar ook van Amerika doorslaggevend voor het welslagen van het klimaatakkoord, vindt Guterres.

Korte termijn

We praten niet over de langer termijn. Nu al is de temperatuur op aarde gemiddeld zo’n graad warmer dan voor het industriële tijdperk. Sommige klimaatwetenschappers verwachten dat we de 1,5°C al in 2024 hier en daar op aarde zullen bereiken, terwijl het akkoord van Parijs mikt op een maximale stijging van 2°C (maar liefst lager). Alle seinen staan op rooden de vooruitzichten zijn niet rooskleurig.

Volgens de VN zou het nog steeds mogelijk zijn om onder de drempel van 1,5°C te blijven, maar dan moet de broeikasgasuitstoot wel elk jaar met 7,6% dalen. Corona zij gezegend. Dit jaar zou die daling dankzij het virus worden gehaald, maar als er verder niets gedaan wordt dan is dat maar een toevalstreffer en als klimaatinspanning waardeloos.
Coronasubsidies zouden zelfs averechts kunnen werken. Zo krijgt onze eigen KLM miljarden coronasubsidies terwijl de luchtvaart voor aan onverantwoordelijk groot deel verantwoordelijk is voor de aardopwarming (het jongste cijfer komt uit op 3,6% en dat aandeel stijgt).

Guterres vindt dat landen als China en India kolen in de ban moeten doen. De EU met haar groene streven ziet hij als lichtpuntje. De coronacrisis heeft volgens hem ook aangetoond dat de maatschappij vatbaar is voor aanpassing. “Ik wil niet terug naar een wereld waarin er twijfels zijn over de noodzaak van biodiversiteit, waar fossiele brandstoffen meer subsidie krijgen dan duurzame energie of naar een ongelijke wereld met steeds minder samenhang die instabiliteit, woede en frustratie teweegbrengt. Ik denk dat we een andere wereld nodig hebben, een ander normaal en we hebben de mogelijkheid zo’n wereld te creëren”, zei de VN-chef tegen AFP.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.