Afvangen en opslaan kooldioxide zou goed te doen zijn

Kooldioxideopslag

Er zou voldoende ruim,te zijn om kooldioxide veilig op te slaan (afb: ICL)

Tot nu toe heb ik alleen maar reacties gezien van klimaatwetenschappers en andere deskundigen dat we echt de kooldioxideuitstoot zullen moeten verminderen en dat hopen op een technologisch wonder zoals het afvangen en opslaan van broeikasgassen een idée fixe is, maar nu beweren onderzoekers van het Imperial College in Londen dat het goed mogelijk is om met het afvangen en opslaan van kooldioxide de doelstellingen van het klimaatforum van de VN (IPCC) te halen. Het persbericht beweert zelfs dat dat volgens het klimaatforum een van de belangrijkste maatregelen is om de aardopwarming in 2100 onder de 2°C boven het voorindustriële tijdperk te houden. Ik wist dat niet, maar dat kan aan mij liggen…
Er is ongetwijfeld aan gerekend, maar de verhalen die ik ken gaan veelal over de grote onzekerheid van de deugdelijkheid van die ‘oplossing’. Onderzoekers van het Imperial College in Londen hebben berekend dat het voldoende zou zijn om 2700 miljard ton CO2 uit de lucht halen voldoende is om de klimaatdoelstellingen van het het IPCC te halen. Dat is veel minder dan eerdere schattingen.
De onderzoekers zagen ook dat de toename van de afvangcapaciteit in de pas loopt met de doelen die in IPCC-rapporten worden genoemd, maar dat zowel onderzoek als investeringen gericht moeten zijn op het aanhouden van die groei, terwijl er tegelijkertijd gezocht wordt naar veilige, ondergronds opslag van kooldioxide.

Het idee is om kooldioxide bij de bron, bijvoorbeeld de schoorstenen van energiecentrales, af te vangen en dat vervolgens onder de grond op te slaan. Tot nu toe zou nog niet echt goed zijn bepaald hoeveel ondergronds opslag nodig is om die IPCC-doelstelling te halen.

‘Slechts’ 2700 Gton

Die ‘slechts’ 2700 Gton zal overigens groeien als de uitbreiding van de afvangcapaciteit vertraging oploopt. De onderzoekers bekeken de ontwikkeling daarvan in de afgelopen twintig jaar, samen met de ontwikkeling van de energieopwekkingscapaciteit met rekenmodellen die normaal gebruikt worden voor het berekenen van het opraken van natuurlijke grondstoffen.
De onderzoekers – Christopher Zahasky, tegenwoordig werkzaam aan de universiteit van Wisconsin, en zijn collega Samuel Krevor – zagen een groei van de afvangcapaciteit van 8,6% in de afgelopen twintig jaar en dat zou, indien die ontwikkeling doorzet, voldoende zijn om die ‘slechts’ 2700 Gton af te vangen (en op te slaan).
Zahasky: “Zelfs in de ambitieuste scenario’s gaat het om hoogstwaarschijnlijk niet meer dan 2700 Gton over de hele wereld. Dat is veel minder dan de 10 000 Gton die eerder onderzoek suggereerde. Als we de doelstellingen in 2100 niet halen, dan ligt het volgens ons onderzoek niet aan een gebrek aan afvang- en opslagcapaciteit.”

De snelheid waarmee kooldioxide word opgeslagen is volgens de onderzoekers van belang van het succes ervan in het temperen van de aardopwarming. Hoe sneller CO2 wordt opgeslagen hoe minder ondergrondse opslag nodig zou zijn om de opslagdoeleinden (?; as) te halen. Waarom is mij een volslagen raadsel. De onderzoekers melden wel dat het afvangen en opslaan van kooldioxide alleen niet voldoende is/zal zijn om de IPCC-doelstellingen te halen. We zullen, hoe dan ook, veel minder kooldioxide en andere broeikasgassen moeten emitteren.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.