Nieuwe schone energie bedreigt kwetsbare natuurgebieden

WIndmolenpark in natuurgebied Brazilië

Dit windmolenpark van 30 MW is gebouwd in het natuurgebied Banhado do Maçarico in Brazilië; links de situatie in 2006, rechts die in 2018 (afb: Google Earth)

Het lijkt wel of de mens constant klungelt. ‘Veelbelovende’ ontwikkelingen blijken maar al te vaak, onder de streep, negatief uit te pakken. Met zijn allen, op een paar na dan, zeggen we ‘ja’ tegen hernieuwbare energie. Die wordt onmisbaar geacht voor het temmen van de klimaatcrisis (crisis voor ons mensen). Nu lijkt het er sterk op dat het ook daar weer mis gaat. Hernieuwbare energievormen bedreigen biodiverse natuurgebieden, stellen onderzoekers van de universiteit van Queensland (Aus).Er zouden wereldwijd meer dan 2000 hernieuwbare-energieprojecten zijn gerealiseerd die een bedreiging vormen voor de leefgebieden van planten en dieren, waaronder ook gebieden met een hoge biodiversiteit. De onderzoekers brachten de locaties in kaart van zon-, windenergie- en waterkrachteenheden die in de wildernis, beschermde natuurgebieden en belangrijke biodiversiteitsgebieden zijn neergezet. Onderzoeksleider José Rehbein spreekt van een alarmerende situatie.
Dit doet me denken aan de nieuwe fabriek van het ‘schone’ Tesla in Duitsland. Daarvoor moesten grote stukken bos (92 ha volgens de Volkskrant) worden gekapt…

“Buiten die meer dan 2200 locaties die al in bedrijf zijn, zijn er op het ogenblik nog zo’n 900 in aanbouw”, zegt  Rehbein. “Energieproductie-eenheden met hun infrastructuur kunnen ongelooflijke schade toebrengen aan hun natuurlijke omgeving. Die ontwikkelingen zijn onverenigbaar met de biodiversiteitsdoelstellingen.”

Merendeel

Het merendeel van de productie-eenheden voor hernieuwbare energie in West-Europa en de rijke wereld staat in dergelijke kwetsbare, biodiverse gebieden. Volgens Rehbein is het nog steeds steeds tijd het beleid te herzien voor faciliteiten die in aanbouw zijn in Azië en Afrika.
Volgens medeonderzoeker James Alan  is effectief natuurbehoud en een snelle overgang naar schone energie wezenlijk om uitsterving van soorten te voorkomen én om een katastrofale klimaatverandering af te wenden. “Deze studie moet niet gezien worden als anti-duurzaam. Hernieuwbare energie is cruciaal voor het terugbrengen van de koolstofuitstoot. Die schone energie-eenheden moeten niet gebouwd worden op plaatsen waar ze de biodiversiteit bedreigen.”

Schone energie en het behoud van biodiversiteit zijn beide wezenlijk vindt Alan en schone energie produceren in kwetsbare natuurgebieden is niet echt duurzaam. De onderzoekers roepen overheden en bedrijfsleven op niet langer meer te bouwen in die kwetsbare natuurgebieden.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.