Leg ki aan (energie)banden

Sam Altman

Sam Altman van OpenAI:…nog meer… (afb: WikiMedia Commons)

Het lijkt tegenwoordig wel of de duvel en zijn ouwemoer kunstmatige intelligentie gebruikt. Al vaker is gesteld dat ki gigantische hoeveelheden energie maar ook water gebruikt in het leerproces. John Naughton stelt in het Britse dagblad the Guardian dat daar snel paal perk aan gesteld moet worden om problemen met de energie- en drinkwatervoorziening te voorkomen.

Digitaal wordt nogal eens versleten voor ‘gewichtloos’, weinig vergend, maar dat blijkt verre van waar. Ik heb ooit eens proberen uit te rekenen wat het versturen van een ouderwetse brief kost vergeleken bij het verzenden van een digitaal bericht en dat viel nogal tegen, staat me bij, maar ik kan het resultaat niet meer reproduceren (of misschien heb ik dat nooit gehad). Digitaal berichtenverkeer is echter allerminst onschuldig of verwaarloosbaar.
Met ki hebben we het over een andere dimensie. In Ierland, volgestouwd met datacentra, zouden die meer energie vreten dan alle plattelandsbewoners bij elkaar (18%). Qua watergebruik zit een niet al te groot datacentrum op dat van drie gemiddelde ziekenhuizen, stelt Naughton.
In de wereld zouden er zo’n 10 000 zijn en met de komst van ki zal het daar niet bij blijven. Al die wolken die onze foto’s, filmpjes en andere troep opslaan zullen in het niet vallen bij wat er nodig is als ki de onlangs ingeslagen weg onbelemmerd voortzet. Ki werkt met grafische processoren. Die zouden niet alleen ingewikkelder en duurder zijn maar vooral ook warmer (en dus waterbehoeftiger) en energiehongeriger.

OpenAI

Volgens Sam Altman van OpenAI zal de volgende ki-generatie meer energie verbruiken dan verwacht, tenzij er een grote doorbraak komt. Ach ja, dat is ook de Deus ex machina (een oplossing uit het ongerijmde) van veel techniek- en klimaatoptimisten.

De ki-baasjes zullen met de billen bloot moeten vinden Amerikaanse parlementariërs terwijl de EU werkt aan een ki-wet.
De vraag is natuurlijk of die regelgeving de buitensporige energie- en waterverspilling door ki en bij uitbreiding door digitale systemen (ict) aan banden zal leggen. Allerlei bedrijven staan al te trappelen om op de ki-trein te springen of hebben dat al gedaan.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.