Klotho-eiwit verbetert het geheugen (van resusapen)

Resusaap

Een (waarschijnlijk) oudere resusaap (afb: WikiMedia Commons)

Met de leerpil is het tot nu toe niks geworden en verjongingskuren zijn ook geen doorslaand succes, maar misschien gaat het met de geheugenpil wel lukken. Oudere resusapen kregen het eiwit Klotho toegediend en dat verbeterde hun geheugen. Bij muisjes was eerder ook iets dergelijks waargenomen.
Als je ouder wordt wordt je geheugen slechter. Dat is natuurlijk vooral niet leuk voor mensen die hun leven al begonnen met een slecht geheugen. Uit onderzoek werd duidelijk dat Klotho, dat als hormoon in het bloed voorkomt, een belangrijke rol zou spelen in de fitheid van de hersens.
In zuigelingen is de Klotho-spiegel hoog en die neemt gaandeweg het vorderen van de jaren af. Dit hormoon schijnt de hersen/bloedbarrière niet te kunnen passeren maar het hormoon zou desalniettemin toch invloed op die hersens uitoefenen. Eerdere studies hadden uitgewezen dat oudere mensen met een verhoogde Klotho-spiegel een kleiner risico hebben om Alzheimer of een andere vorm van dementie te krijgen. Bij oudere muisjes bleek het goed uit te pakken op hun geheugen.

Apen

Stacy Castner van de Yale-uiversiteit en collega’s wilden kijken of dat ook bij oudere apen zo werkte. Resusapen hebben zo’n 93% van hun genoom overeenkomstig met dat van mensen. Bij oudere (21 jaar, zoiets als 65 jaar bij mensen) aapjes werd de Klotho-spiegel verhoogd tot die van jonge dieren, zo’n 10 µg per kg lichaamsgewicht. Vooraf en nadien met tussenpozen werden de geheugens van de dieren getest.

Al na vier uur had de Klothoinjectie effect. De Klothoapen deden het duidelijk beter dan voor de behandeling. Dat was niet zo bij de controlegroep, die een zoutoplossing kreeg ingespoten. De positieve werking duurde ten minste twee weken, duidelijk langer dan de ‘halfwaardetijd’ van het eiwit. De verbetering was vooral opvallend bij de moeilijker opgaven. Grotere doses gaven nauwelijks een verbetering te zien.

Mensen

Volgens de onderzoeksters zouden ook mensen hun voordeel met de resultaten kunnen doen, maar voor het zover komt moeten er nog wel wat vragen beantwoord worden. Zo is nog onduidelijk via welke signaalroute Klotho werkt, want het eiwit komt zelf niet in de hersens terecht. Daarnaast moet worden bekeken of het hormoon ook bij lagere doseringen gunstig werkt op het geheugen en hoe lang het effect maximaal blijft. We wachten het in spanning af.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.