De EU verzaakt aan haar klimaatverplichtingen

Broeikasgasuitstoot EU

EMA: EU moet ambiteuzer en actiever zijn op gebied van milieu en klimaat (afb: EMA-rapport)

De EU voldoet niet aan de grote meerderheid van zijn milieudoelstellingen voor 2020 en de vooruitzichten voor 2030 en 2040 zijn nog slechter, schrijft het Europese milieuagentschap (EMA) in een rapport over de toestand van het milieu.
Volgens het EMA maakt de unie te weinig voortgang op bijna alle beleidsterreinen, van natuurbescherming tot klimaatactie. De opstellers benadrukken de grote schade voor gezondheid en welbevinden van de mensen die veroorzaakt wordt door vervuiling en achteruitgang van het milieu en waarschuwt voor een grote versnelling van de aardopwarming. Voor het Groen hart van Europa zou dat een onomkeerbare vermindering van de biodiversiteit betekenen en een verslechtering van de flora, de zoetwatergebieden en hoogwaardige landbouwgebieden.
“De wetenschap is duidelijker dan ooit”, zegt Ester Asin van het Wereldnatuurfonds. “We zijn bezig ecosystemen te vernielen die de mensheid onderhouden. Op EU-niveau zou het beloofde Europese groene akkoord het tij kunnen helpen keren, vooropgesteld dat de Europese Commissie met verstrekkende voorstellen voor hervormingen komt en de EU haar klimaat- en natuurambities naar boven bijstelt.”

Groen akkoord

Volgens het WNF moet een Europees groen akkoord aan een aantal criteria voldoen om een afdoende antwoord te vormen op de bedreigingen van klimaat en biodiversiteit. Er zullen strikte afspraken moeten worden gemaakt met betrekking tot biodiversiteit te beginnen met natuurherstel in heel Europa. Ook zou er Europese wetgeving moeten komen om de broeikasgasuitstoot in 2030 met 65% terug te dringen ten opzichte van 1990. In 2040 zou de EU klimaatneutraal moeten zijn. Daarnaast zal de bestaande regelgeving ten volle moeten worden doorgevoerd en dat is allerminst het geval.

Asin: “Veel regelgeving die we nodig hebben is er al, maar de lidstaten treuzelen om die door te voeren zoals die over Vogels en Habitat of de waternetwerkrichtlijn. De Commissie moet dat niet toestaan en inzetten op het gebruik van alle bestaande EU-regelgeving.”

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.