“Satelliet- en raketpuin taste de fragiele bescherming rond aarde aan”

Blik op de aarde

Ruimtepuin is fnuikend voor fragiele beschermlaag rond de aarde

Zijn we met al die satellieten rond de aarde en de raketten die ze daarheen vervoeren en vooral met het ‘wissen’ van de uitgewerkte satellieten niet bezig de beschermlaag rond de aarde en daarmee de leefbaarheid op die onze planeet te vernielen, vraagt plasmafysicus Sierra Solter zich in the Guardian af. Hij vindt dat ruimtevaartbedrijven geen satellieten meer in een baan rond de aarde mogen brengen als ze niet kunnen aantonen dat die de stratosfeer en magnetosfeer rond de aarde, de beschermingslaag van alle leven op deze planeet, niet vernielen.
Als satellieten uitgerangeerd zijn dan worden ze verwijderd en op weg naar de aarde verast. Die as, veel aluminiumoxide, heeft kwalijke gevolgen voor de lagen rond de aarde die de aarde leefbaar maken. We hebben het dan over een vrachtwagen aan afval.
De ozonlaag rond de aarde is maar een paar centimeter dik, maar beschermt het aardse leven wel tegen gevaarlijke uv-straling. Binnenkort, zo stelt Solter, zorgen afgedankte satellieten en raketonderdelen elk jaar voor satelliet- en raketas in de omvang van de Eiffeltoren die in de ionosfeer terechtkomt. Wat doet die troep met de ons beschermende lagen rond de aarde, vraagt de natuurkundige zich af.
Nu cirkelen er zo’n 10 000 satellieten rond de aarde. Dat zouden er met een jaar of tien, vijftien wel eens 100 000 kunnen worden. Satellietbedrijven denken al aan ‘wegwerpsatellieten’.

Leegte?

De ruimte rond de aarde is geen zelfreinigende leegte, stelt Solter. Al dat materiaal van die uitgewerkte en verpulverde satellieten en raketten zal effect hebben op de werking van de ionosfeer en magnetosfeer, ook wel de plasmaomgeving van de aarde genoemd. Die satelliet- en raketvervuiling, daarvan is Solter overtuigd, zal die fragiele plasmaomgeving verstoren.
Anders dan meteorieten bevatten raketten en satellieten veel metalen. Wat doen die met de magnetosfeer? Als we slechts plaatselijk de ionosfeer verstoren, dan zou dit al gevolgen voor de ozonlaag kunnen hebben. Onze magnetosfeer houdt ons in leven. Die zou net zo beschermd moeten worden als het milieu op aarde, stelt Solter, maar daar lijken we ons niet om te bekommeren.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.