Gebruiken onze hersens kwantummechanica?

Erwin Schrödinger

Erwin Schrödinger: Wat is leven? (afb: WikiMedia Commons)

Onderzoekers van het Trinitycollege denken dat onze hersens gebruik maken van kwantummechanische principes. Kwantumprocessen in de hersens zouden kunnen verklaren waarom onze hersens nog steeds superieur zijn  aan supercomputers als het gaat om onvoorziene omstandigheden, beslissen of iets nieuws leren. Wellicht dat er ook een relatie is tussen kwantumprocessen en ons (onvindbare) bewustzijn.
“We hebben dat idee aangenomen voor proeven om het bestaan van de kwantumzwaartekracht te bewijzen”, zegt Christian Kerskens. “Daarbij neem je bekende systemen die wisselwerken met een onbekend systeem. Als die verstrengelen, dan is dat onbekende systeem ook een kwantumsysteem. Daarmee omzeil je de moeilijkheden om meetapparatuur te vinden voor iets waar je niks van weet.”
De onderzoekers gebruikten voor hun systeem hersenvocht als bekend systeem. Daarin kun de protonnspins meten met behulp kernmagnetische resonantie (kernspinresonantie). Kerskens: “Toen we met een speciaal ontwerp zochten naar verstrengelde spins, vonden we signalen die lijken op de hartslagsignalen, op een encefalogram. Daarmee meet je de hersenstromen.”

Dat soort signalen zie je niet met kernspinresonantiemetingen (mri). De onderzoekers denken dat ze die wel zien doordat de kernspins in de hersens verstrengeld raken en dus op een kwantumsysteem duiden. Kerskens: ” Als verstrengeling de enig mogelijke verklaring is, dan betekent dat hersenprocessen hebben gewisselwerkt met kernspins. Dus zijn die functies kwantumfuncties.” Die functies hebben ook te maken met het korte geheugen en bewustzijn, ergo….

“Die kwantumprocessen in de hersens zouden kunnen verklaren waarom we het op bepaalde terreinen nog altijd beter doen dan supercomputers. Onze metingen hebben we gedaan op 50 m van waar Schrödinger ooit (in 1944; as) zijn beroemde rede over het leven heeft gegeven. Misschien werpt dit licht op de mysteries in de biologie en op het bewustzijn, dat wetenschappelijk og veel moeilijker te vatten is”, zegt de onderzoeker.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.