Kunstsneeuw volgens deskundige geen groot milieuprobleem

Carlo Carmagnola

Sneeuwkenner Carlo Carmagnola (afb: umr-cnrm.fr)

Ooit werden sneeuwkanonnen beschouwd als middel om de gaatjes op de skipistes op te vullen, maar met de stijgende wereldtemperaturen wordt dit hulpmiddel een noodzaak om pistes in de winter skibaar te houden, van pistes in het midddelgebergte tot in het hooggebergte.. De Olympische winterspele inn China waren voor 100% afhankelijk van kunstmatige sneeuw. Zijn we zo’n beetje aan onze laatste winterspelen toe? Een Franse sneeuwdeskundige vindt dat het allemaal wel meevalt. Het is een probleem dat i het niet valt bij veel andere problemen, stelt hij.
In Frankrijk wordt jaarlijks 25 mln m3 kunstsneeuw gemaakt om de skipistes begaanbaar te houden voor de lange latten en skiplanken. Volgens de Franse organisatie van skigebieden DSF gebruikt 43% van de skistations in Frankrijk elk jaar ten minste 100 000 kuub water om er sneeuw van te maken. DSF concludeert dat 39% (???) van de pistes in Frankrijk er nu gebruik van maakt, vergeleken met 70% in Oostenrijk, 48% in Zwitserland en 90% in Noord-Italië. Tussen 2018 en 2021 besteedden de skidomeinen in Frankrijk zo’n 14% van hun investeringen aan sneeuwkanonnen en de aanleg van waterreservoirs (tegen 45% aan skiliften e.d.).

Volgens sneeuwspecialist Carlo Carmagnola verbruikt kunstsneeuw tussen de 3 en 5 kWu per m3 water. “Die kosten zijn de afgelopen jaren gedaald naarmate de technologie verbetert. De energiekosten van skiliften zijn bijvoorbeeld vijf keer hoger dan die van kunstsneeuw.”
“Bij een piste van een hectare heb je over het algemeen 4.000 m3 water nodig”, legt de wetenschapper uit. Volgens zijn schattingen kost het dus ten minste 12 000 kWh die ​​hectare kunstmatig te besneeuwen.

Weinig

Hij relativeert die gegevens. “Als we bijvoorbeeld een skigebied nemen, weten we dat skiliften, kunstsneeuw, de schade of zelfs de voorbereiding van de pistes minder dan 5% van de CO2-uitstoot vertegenwoordigen. De overige 95% komt op het conto van transport en gebouwen”.

En al dat water dan? Carmagnola: “Als we al het water dat in Frankrijk wordt verbruikt voor kunstsneeuw nemen, zitten we elk seizoen op ongeveer dertigmiljoen m3 water, alle stations samen. Dat is lager dan de hoeveelheid water die wordt gebruikt in Franse privézwembaden. Om een ​​idee te krijgen: 30 miljoen m3 is ongeveer het verbruik van drinkwater voor een agglomeratie ter grootte van Grenoble.”

“Als we dat vergelijken met andere toepassingen, zoals landbouw of industrie dan zijn dat hoeveelheden die erg laag zijn. In het algemeen is er geen echt probleem met water, maar er kan een probleem zijn bij het lokale gebruik van water in bepaalde dalen en in bepaalde delen van de winter”. Kortom, we moeten niet zeuren?

Bronnen: Le Monde, recherche.fr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.