Europarlement stemt in met richtlijnen over recht op reparatie

Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe richtlijnen over het recht op reparatie van producten. Na formele goedkeuring van de Europese Commissie en de Ministerraad en publicatie in het Publicatieblad hebben lidstaten twee jaar de tijd om de richtlijnen, eventueel met aanvullingen, in nationale wetten te verankeren. Overigens is het recht op reparatie alleen maar van toepassing op een beperkt aantal producten.
Onder de aangevulde reparatierechtrichtlijnen moeten fabrikanten na de wettelijke garantieperiode tegen een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn een product repareren en toegang bieden tot reserveonderdelen, zo luiden de nieuwe regels. Ook informatie over reparatiemogelijkheden en gereedschap hiervoor vallen daaronder. Gerepareerde producten moeten vervolgens een jaar extra garantie krijgen.
Fabrikanten zullen niet meer door allerlei trucjes en overeenkomsten het reparatieproces mogen hinderen. Consumenten moeten altijd toegang hebben tot een reparatiedienst, ook als die niet aan de fabrikant verbonden zijn, en mogen niet geweigerd worden.

262 miljoen ton CO2

Volgens de Europese Commissie zorgt de voortijdige verwijdering van consumptiegoederen voor een extra uitstoot per jaar van 261 miljoen ton CO2-equivalenten. Ook moet daardoor jaarlijks 30 miljoen ton aan grondstoffen worden gewonnen of gerecycleerd en wordt de afvalberg in de EU daardoor elk jaar 35 miljoen ton hoger. Consumenten schieten er jaarlijks ongeveer 12 miljard euro bij in door goederen te vervangen in plaats van ze te (laten) repareren.

Bron: tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.