Een bitcointransactie kost een zwembad aan water

Bitcoins delven

Computers van een bedrijf dat zich toelegt op bitcoins delven. Dat is niet alleen energie- maar ook waterverspillend (afb: phys.org)

Het blokketensysteem dat is bedacht om de transacties in cryptomunten te beveiligen kost niet alleen veel energie, maar ook veel water. Al dat rekenwerk wordt door computers verricht en die kunnen niet zonder koeling. Onlangs stond in dit blog nog een artikel over het waanzinnige waterverbruik van datacentra. De wereld van de cryptomunten doet daar niet voor onder en, zeer waarschijnlijk, het groeiende gebruik van kunstmatige intelligentie ook niet.
Het artikel van financieel-econoom Alex de Vries van de Vrije Universiteit zou de eerste schatting zijn van het waterverbruik van de transacties in cryptomunten. “Als we zo doorgaan met het maken van nutteloze berekeningen dan kan het wel eens erg pijnlijk worden (met de watervoorziening; as)”, zegt hij.
In het bitcoinnetwerk doen delvers elke seconde van de dag 350 triljoen keer een poging op een wiskundig probleem op te lsoeen. Dat vreet rekenkracht en daarmee energie en daar weer mee (koel)water. “Het goede antwoord komt elke tien minuten en de rest van de triljoenen pogingen zijn verder nutteloos en worden weggegooid”, zegt de econoom. Hij berekende dat het bitcoins delven alleen in de VS al zo’n 8,6 tot 35,1 miljard liter water kost. Naast koeling van de computers is dat ook nodig bij de energieproductie. Dat koelwater in de centrales verdampt. Ook bij energie uit waterkracht verdampt water.

Bitcoins delven zou in 2021 wereldwijd 1600 gigaliter aan water hebben gekost. Elke bitcointransactie kosten die blokketenberekeningen 16 000 l water. In 2023 zou dat watermisbruik zijn gestegen naar 2300 gigaliter. De prijs van de bitcoin is na een inzinking weer gestegen en volgens De Vries stijgen de milieukosten van het bitcoinnetwerk met de prijs van de cryptomunt. Het overgrote deel van dat rekenwerk, en dus ook het energie- en waterverbruik, zijn volges De Vries nutteloos (anders dan bij kunstmatige intelligentie, vindt hij).
Volgens hem moet de programmatuur om bitcoins te delven worden veranderd om energie- en waterverbruik sterk te verminderen. Hij vindt het onverstandig om duurzame energie op te offeren aan bitcoins delven. Er is overigens ook een cryptomunt die veel minder energie (en dus water) verbruiken.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.