Coronacrisis goed voor het milieu? Nou nee! Een ramp

Schone lucht boven China door coronauitbraak

Die schone lucht is snel weer verdreven (afb: NASA)

De lucht boven China werd zienderogen schoner toen daar het coronavirus huishield. Had dat vermaledijde virus dan toch iets goeds voortgebracht? Op het eerste oog ziet het daarnaar uit, maar op de lange duur draait het uit op een ramp. “De uitstoot heeft heeft altijd de neiging omhoog te schieten na een crisis”, zegt François Gemenne van het Hugo-observatorium van de universiteit van Luik.
Gemenne houdt zich bezig met de geopolitiek van het milieu (wat dat ook moge betekenen). Nu is in China al te zien dat de vuiligheid snel terugkeert. De onderzoeker herinnert ons er aan dat we, om een klimaatramp (voor de mens en niet voor de aarde) te voorkomen de uitstoot van broeikasgassen stevig moet dalen. Dat betekent overigens nog steeds dat de kooldioxideconcentratie in de atmosfeer blijft stijgen.
Het tij lijkt te keren, maar vooralsnog doen landen nog veel te weinig om de in Parijs in 2015 gemaakte afspraken na te komen. Canada heeft onlangs aangekondigd fiks in olie en gas te investeren, terwijl die investeringen juist helemaal geschrapt zouden moeten worden.
Het is vrijwel nergens zichtbaar dat olie- en gassector aan het minderen is. De staatsoliemaatschappij in Saoedi-Arabië is zelfs zo optimistisch dat het staatsbedrijf naar de beurs is gegaan. Er wordt nog steeds onbekommerd gezocht naar nieuwe olie- en gasbronnen. Suriname was onlangs buitengewoon verheugd toen er voor de kust olie werd gevonden. In de EU hebben Polen en Tsjechië zich tegen het Groene Akkoord van de Europese Commissie gekeerd, dat door groen getinte mensen toch al als veel te mager wordt gekenschetst.

De kwalijke gevolgen

De kwalijke gevolgen van de opleving na de coronacrisis zullen weldra te merken zijn. In vergelijking met de klimaatverandering is het coronavirus slechts een minuscule bedreiging van de mensheid. Als je al die activiteit in al die landen ziet bij de uitbraak van een virusbesmetting dan wordt maar eens te meer weer bewezen dat de mens er slecht in is om risico’s in te schatten. De statistiek van de directeur, zoals mijn schoonvader die slechte eigenschap noemde, overheerst altijd boven alle andere (wetenschappelijke) kennis en logica. Je kunt nooit opredeneren tegen een sterfgeval in de nabije omgeving van je gesprekspartner…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.