Didier Raoult (2021)

Didier Raoult (afb: WikiMedia Commons)

De Franse viroloog Didier Raoult maakte in 2020 in de coronatijd nogal naam met zijn bewering dat hydroxychloroquine in combinatie met antibioticum azithromicine een probaat middel was tegen het coronavirus. Malloot Trump geloofde het onmiddellijk en propageerde die, gebleken nutteloze, bestrijdingsmethode. Nu wordt zijn instituut waar Raoult tot augustus 2022 directeur was, het IHU, beschuldigt van malversaties met onderzoeksregels.IHU-onderzoekers zouden, onder meer, de ethische toestemming voor klinische onderzoeken ook bij andere, niet gerelateerde onderzoeken hebben gebruikt. Van de door onderzoekers onder aanvoering van Lonni Besançon bekeken 456 artikelen zouden er 248 dezelfde ethische goedkeuring hebben vermeld. 39 zouden niet eens zo’n goedkeuringsnummer hebben gehad terwijl daarbij toch ook mensen betrokken waren.
Raoults naam stond op 415 van de 456 bekeken artikelen en op 238 van de 248 artikel met hetzelfde ethische goedkeuringsnummer. Hergebruik van zo’n nummer mag, maar alleen als de onderwerpen gerelateerd zijn. Dat was hier niet het geval.

Volgens de onderzoekers zouden medische tijdschriften daar veel beter op moeten controleren. Ondertussen is het artikel van Raoult over het probate middel tegen corona een van de meeste geciteerde, oftewel hoe lulkoek gevreten wordt.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.