Nog niet ontdekte planten zijn hoogstwaarschijnlijk bedreigd

Onontdekte en bedreigde plantensoorten

Onontdekte plantensoorten blijken steeds vaker ook bedreigd te zijn (afb: uit rapport)

In augustus verscheen in het blad New Phytologist al een kort artikel waarin gesteld werd dat drie op de vier nog niet ontdekte planten hoogst-waarschijnlijk al bedreigd zijn in hun bestaan. Dat was (kennelijk) een resumé van het vijfde rapport van Britse Koninklijke Botanische Tuinen in Kew over de toestand van planten en schimmels in de wereld.
De Britse krant the Guardian pikt daaruit de opmerking dat er op zijn minst nog tweemiljoen schimmelsoorten op ontdekking wachten, waarmee schimmels op de ongewervelde dieren na grootste groep levende organismen op aarde vormen. Daar valt nog een hoop te ontdekken. Als oorzaken van die (dreigende?) noodtoestand worden verandering van landgebruik en de aardopwarming genoemd.Aan dit rapport hebben zo’n honderd onderzoekers van een dertigtal instituten meegewerkt dat iedere drie jaar wordt bijgewerkt. Alle leven op aarde is afhankelijk van biodiversiteit, stellen de opstellers. Op dit moment zijn er wereldwijd 350 000 vaatplantensoorten die een naam dragen en die beschreven zijn door wetenschappers. Er zouden nog minstens 100 000 niet ontdekte (en dus niet beschreven) planten bestaan.  Als gekeken wordt naar de ontdekkingen van de laatste jaren valt te vrezen dat meer dan 77% daarvan op sterven na dood is. Op zich is dat niet zo vreemd want die nog niet ontdekte (vaat)planten waren/zijn nog niet ontdekt doordat ze zo weinig voorkomen.
Van de schimmels (waarvan de paddenstoel de bloeivorm is) zou nog maar minder dan 10% bekend zijn. Schimmels tref je overal: in de atmosfeer, in planten en dieren, in de bodem in het water. Een theelepeltje aarde kan honderden schimmelsoorten bevatten. Geschat wordt dat hun werkelijke aantal in de buurt van de 2,5 miljoen soorten komt, waarvan pas zo’n 155 000 soorten zijn beschreven.
“Dat is nog een onontgonnen terrein”, zegt Alexandre Antonelli, wetenschappelijke directeuren van het botanisch instituut in Kew. “De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor de rol van schimmels in alles. Die zijn belangrijk voor ons leven, onze vegetatie. Ze zijn absoluut wezenlijk voor elke diersoort. Met DNA-analyse proberen we de grenzen (van de kennis; as) te verleggen. Dat is net zoiets als het onderzoeken van het verre heelal.”

45% bedreigd

Van de planten die al langer bekend zijn heeft 45% de status bedreigd. Tot enkele jaren geleden lag dat percentage nog op 30. De orchideeënfamilie, de peperfamilie, de bromeliafamilie en de aronskelkfamilie zijn de vier plantenfamilies die het meest worden bedreigd. Tropische gebieden zijn het kwetsbaarst voor verlies van biodiversiteit. Ook dat is logisch aangezien de biodiversiteit daar groter is dan noordelijker en zuidelijker op de aardbol.

Bronnen: De Morgen, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.