Australië bouwt een computernetwerk dat hersens ‘nadoet’

DeepSouth (afb: WSU)

Het internationale centrum voor neuromorfe systemen van de universiteit van West-Sydney bouwt een elektronisch systeem, DeepSouth gedoopt, dat de biologische processen in de hersens ‘nadoet’. We praten dan over een netwerk dat zo’n 228 000 000 000 000 (280 biljoen) signalen per seconden moet verwerken die via de synapsen van hersencellen worden doorgegeven. Dat zou ongeveer de hoeveelheid zijn die ook in onze hersens secondelijks wordt doorgegeven. Dit systeem moet een beter idee geven hoe hersens werken, die ook zouden kunnen leiden tot toepassingen.
Volgens André van Schaik, directeur van het centrum is DeepSouth onafhankelijk van andere supercomputers. Het systeem is puur ontworpen om te functioneren als hersens (althans, zoals wetenschappers denken dat de hersens werken). Het grote voordeel van biologische netwerken boven elektronische is dat die enorm veel minder energie gebruiken en veel efficiënter zijn.
Van Schaik: “Het begrip over hoe onze hersens werken wordt gehinderd doordat het niet mogelijk is het brein te simuleren als een netwerk op vergelijkbare grootte. Het simuleren van het vuren van hersencellen op standaardcomputers met grafische en meerkernige processoren is te traag en te energieintensief. Dit systeem verandert dat.”
DeepSouth zou meer duidelijk moeten maken over hoe onze hersens werken, maar is ook bedoeld om informatische toepassingen te ontwikkelen op verschillende terreinen zoals sensoriek, biomedica, robotica en grootschalige ki-toepassingen, stelt Van Schaik. De Australische onderzoekers werken daarbij samen met collega’s van de universiteiten van Sydney en Melbourne en die van Aken.

Deep Blue

De gekozen naam, DeepSouth, is een verwijzing naar en eerbetoon aan TrueNorth van IBM, die al hersens simuleert, en aan Deep Blue ook van IBM, die als eerste machine wereldkampioen schaken werd. Die is ook een verwijzing naar de plaats van handeling. Het systeem moet vanaf april volgend jaar actief zijn.

Bronnen: New Scientist, WSU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.