Welke webstek veroorzaakt de meeste/minste broeikasgassen?

Datacentrum van Google in Eemshaven

Datacentrum van Google in Eemshaven. Nederland is een gewild oord voor datacentra

Misschien sta je er niet elke keer (of misschien zelfs nooit) bij stil maar het gebruik van het wereldwijde web veroorzaakt milieu- en klimaatvervuiling. De Britse vergelijker van webgebruik Uswitch heeft uitgerekend welke webstekken voor de meeste broeikasgassen zorgen en welke voor de minste. Uswitch berekende de, wat genoemd wordt, koolstofvoetafdruk van de verschillende weblocaties. Reddit, Pinterest en Nintendo waren volgens die berekeningen de veroorzakers van de meeste uitstoot van broeikasgassen.  Wikipedia, LinkedIn en H&M aan de andere kant bezorgden het klimaat de minste last.

Elke actie op internet veroorzaakt broeikasgassen. Volgens Uswitch zou elk bezoek aan de webstek van Reddit zo’n 13 g aan CO2 veroorzaken. Met 69 bezoeken zou je evenveel klimaatverpesting veroorzaken als wanneer je met een auto 5 km rijdt. Pinterest en Nintendo zitten (dik) boven de 11 g CO2 per bezoek. Dat lijkt misschien weinig, maar als je naar de minst klimaatvervuilende weblocaties kijkt piep je wel anders: Wikipedia 0,04 g per bezoek, LinkedIn 0,23 g en H&M 0,29 g.
Die broeikasuitstoot komt doordat het web energie kost, vooral voor het opslaan van gegevens in datacentra maar ook voor je computer of telefoon en die energie moet worden opgewekt. Nu is die energie nog voornamelijk afkomstig van fossiele brandstoffen. Allerlei eigenaren van die datacentra zeggen te streven naar het volledig vergroenen van al die centra, maar het is duidelijk dat je diezelfde daarvoor gebruikte duurzame energie dan niet kan gebruiken voor wat anders. Er zal minder energie gebruikt moeten worden, ook op het wereldwijde web, en dit onderzoek maakt duidelijk dat daar (veel) ruimte voor is.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.