Minder vlees en zuivel voor een gezonder klimaat

Klimaatvoetafdruk van landbouw en veeteelt in de EU

Er zitten nogal wat verschillen tussen de diverse benaderingen om de broeikasgasuitstoot te berekenen (afb: IIASA)

Ik heb hier al vaker beweerd dat ook wij kleine krabbelaars veel kunnen doen om een (gevreesde) klimaatramp te voorkomen: doe de auto aan de kant en wordt vegetariër. Nieuw onderzoek zou in ieder geval dat laatste ondersteunen. Vlees en zuivel zijn de grootste veroorzakers van broeikasgassen in ons (=EU) voedingspatroon.  De uitstoot toegeschreven aan de handel bleek van weinig invloed. Niet lokale producten maar welke producten bepalen de klimaatvoetafdruk van voeding, aldus de onderzoekers.

De gemiddelde EU-inwoner heeft een voedingsvoetafdruk van zo’n 1070 kg CO2(-equivalenten) per jaar. Die hoeveelheid broeikasgassen wordt geproduceerd bij de productie van voedingsstoffen, bij het landgebruik en het vervoer. Dat is ongeveer de hoeveelheid kooldioxide die een auto produceert tijdens een rit van 6000 km. De onderzoekers rekenden uit dat de productie van vlees en zuivel voor driekwart daarvan verantwoordelijk zijn.
Bij de productie van vlees en zuivel komen niet alleen broeikasgassen vrij, maar die is ook verantwoordelijk voor ontbossing en uitbreiding van het landbouwareaal voor de verbouwing van diervoer. Dat gebeurt meestal buiten de EU. De onderzoekers vonden, tot hun verrassing, dat de uitstoot die samenhangt met de handel gering is ten opzichte van andere bronnen.

“Het is uiterst moeilijk achter de broeikasgasuitstoot te komen van de voedselproductie”, zegt de Finse onderzoeker Vilma Sandström. “Daar hebben we betere methodes voor nodig. Ons doel was beter inzicht te geven in de klimaatgevolgen van het voedselpatroon in de EU en wat het effect van de internationale handel daarbij is.”

Kleine bijdrage?

Zo op het oog is de voedselproductie in de EU maar verantwoordelijk voor een klein deel van de wereldklimaatvoetafdruk. De unie zou maar verantwoordelijk zijn voor 5% van de wereldwijde klimaatvoetafdruk van landbouw en veeteelt. De EU-burger eet echter ook voedingsproducten en importeert veel voedingsgewassen ter bereiding van diervoer van buiten de EU. Nederland is daar wel een heel extreem voorbeeld van, als tweede exporteur in de wereld van agrarische producten. Dat vertekent de zaak natuurlijk aanzienlijk.

Om daar een helder beeld van te krijgen is nog niet eenvoudig. Dit nieuwe onderzoek zou wat dat betreft beter scoren dan eerder gedaan onderzoek. De onderzoekers vergeleken een groot aantal landen en verschillende landbouwproducten en telden de daarbij behorende broekasgasemissies op. Volgens de onderzoekers zou hun methode ook voor andere delen van de wereld kunnen worden gebruikt.

Lokale producten

Het onderzoek zou ook nuttig zijn geweest voor ons gewone, klimaatbewuste stervelingen. Met minder vlees en zuivel zou een consument een goede bijdrage leveren aan het tegengaan (afremmen?) van de aardopwarming. “Mensen denken dat overschakelen op lokale producten de oplossing is voor de klimaatverandering, maar het blijkt veel belangrijker te zijn om welk product het gaat”, zegt IIASA-onderzoeker Hugo Valin. “Europeanen zijn gehecht aan vlees en zuivel. We hoeven daar niet per se mee te stoppen om de klimaatvoetafdruk kleiner te maken, maar we moeten meer verscheidenheid in ons voedingspatroon aanbrengen om te minderen met vlees en zuivel.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.