Biologische landbouw kan goed zijn voor het klimaat

Biologische landbouw

Een proefveld voor biologische landbouw

Rond eenderde van de broeikasgassen komen van de landbouw. Chinees onderzoek zou hebben aangetoond dat biologische of organische landbouw deze sector zou kunnen veranderen van een koolstofbron in een koolstofput. De belangrijkste bijdrage daaraan levert de vervanging van kunstmest door dierlijke mest.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de vervanging van kunstmest door organische mest de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk vermindert. Om uit te zoeken of het mogelijk is de landbouw om te vormen van een koolstofbron (die CO2 uitstoot) in een koolstofput (waarin de koolstof wordt vastgelegd en niet in de atmosfeer verdwijnt) voerden de Chinese botanicus Jiang Gaoming en medewerkers experimenten uit op een ecoboerderij in oostelijk China, waar een gematigd klimaat heerst. Oogstresten dienden als veevoer en de mest werd weer gebruikt. Er werd afwisselend wintertarwe en mais gekweekt. De opbrengst en broeikasgasproductie werden berekend volgens de normen van het internationale klimaatforum IPCC.
Door de vervanging van kunstmest door organische mest daalde de ‘productie’ van broeikasgassen. De opbrengst aan tarwe en mais stegen. Door kunstmest geheel te vervangen door organische mest zou de landbouw van uitstoter verbruiker van koolstof worden, zo stellen de onderzoekers. Door volledig gebruik te maken van de oogst, het opvangen van de mest van huishouddieren en door kunstmest deels te vervangen door organische mest werd de hoeveelheid afval minder, bij lagere broeikasgasuitstoot, terwijl de opbrengst niet minder werd. De onderzoekers vonden dat gedeeltelijk vervanging van kunstmest door organische mest de beste resultaten opleverden voor de verbetering van de bodemkwaliteit, de verhoging van de opbrengst en de daling van de broeikasgasuitstoot. Door alleen kunstmest te gebruiken stijgt niet alleen de uitstoot van broeikasgassen, maar gaat ook de bodemkwaliteit achteruit, stellen de onderzoekers.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.