Werelduitputtingsdag 2023: 2 augustus

Uitputtingsdag per land

De uitputtingsdag verschilt sterk per land. Rijke landen leven een groot deel van het jaar op krediet (afb: Global Footprint Network)

Al vele jaren souperen de mensen de natuurlijke hulpbronnen eerder op dan de natuur kan opbrengen. De laatste jaren was die uitputtingsdag elk jaar weer vroeger.  Het vorig jaar was de koek al op op 28 juli. Dit jaar passeren we ‘pas’ op 2 augustus die gevaarlijke kaap. Overigens hebben vele rijke landen die uitputtingsdag al veel eerder bereikt met als treurige kampioenen Qatar en Luxemburg. Die ‘winst’ blijkt overigens vooral te komen door de verbetering van de berekening van deze voor de mensheid droevige dag. De rest van het jaar leven op krediet, dat wil zeggen: we knijpen de aarde steeds verder uit.Als de uitputtingsdag voor 2022 op dezelfde manier zou worden herberekend als dit jaar zou die op 1 augustus zijn uitgekomen. Om de aanslag op het natuurlijk herstelvermogen van de aarde te verminderen zal deze dag de komende zeven jaar elk jaar met negentien dagen moeten worden opgeschoven, stelt Amanda Diep van Global Footprint Network.
Mogelijkheden zijn er genoeg. Met het terugdringen van voedselverspilling met de helft, zouden al dertien dagen gewonnen zijn. Ook geboortebeperking tikt flink aan. Een kind per gezin minder en uitstel van het eerste kind met twee jaar zou tot 2050 een winst van 49 dagen opleveren.

De mens is een veelvraat. Zo wordt volgens Global Footprint Network de helft van de biocapaciteit van de aarde gebruikt om de mens te voeden. Uiteraard kan de voedselvoorziening door overschakeling van dierlijke op plantaardige producten en duurzame landbouwmethodes winst opleveren: zo’n dertien dagen. Wat dat betreft loopt deze ‘strijd’ grote delen parallel met die tegen klimaatontwrichting en tegen het verlies aan biodiversiteit.
Als we onze steden zo zouden ontwerpen dat de inwoners toegang hebben tot alles in minder dan 15 minuten lopen of fietsen, dan zouden we nog een elf dagen winnen. Dan zitten we al op 86 dagen en als we de kooldioxideuitstoot uitbannen, dan komen we (heb ik=as begrepen) makkelijk aan die vijf maanden.

Schatting

De onderzoekers maken een schatting van wat de natuur in een jaar kan produceren en absorberen. Daarbij gaat het om (natuurlijke) grondstoffen, drinkwater, voedingsmiddelen, afval en CO2-uitstoot. Daar tegenover staat wat mensen verbruiken. Daar volgt dan een dag uit waarop het jaarkrediet is opgebruikt, waar vooral de kooldioxideuitstoot een belangrijke factor is. 60% van de ecologische voetafdruk van de mens is volgens Global Footprint Network toe te schrijven aan broeikasgassen.

Bronnnen: Futura-Sciences, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.