Hoeveel spul heeft iemand nodig? Ongeveer zes ton per jaar

materiaalbehoefte per mens per jaar

De materiaalbehoefte per mens per jaar om de armoede te bannen. In westerse landen ligt die hoeveelheid op 70 ton per persoon per jaar (afb: Stefan Pauliuk et. al)

Zes ton per persoon per jaar om netjes en zonder honger te kunnen levenhebben onderzoekers uitgerekend. Dan gaat om kleren, eten, brandstof en wat mensen zoals nodig (denken te) hebben. Dat betekent dat als we iedere (menselijke) aardbewoner een goed en gezond leven zouden gunnen er miljarden tonnen grondstof nodig zijn om van de armoede af te komen. Dat zou zonder schade kunnen als de graaiers (het rijke deel van de wereld dat zo’n 70 ton verbruikt) zouden inschikken. Het zou voor het eerst zijn dat die noodzakelijke behoefte is berekend.
De VN hebben zich zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen gesteld, met inbegrip van het doel om de armoede op de wereld te beëindigen in 2030, terwijl het milieu niet achteruit gaat en ook de klimaatontwrichting wordt voorkomen. Met de armoede in de wereld gaat het niet goed .
Bij de bestrijding van de klimaatverandering ligt de nadruk wel heel sterk op de terugdringing van de broeikasgassen, maar zonder grondstoffen zijn die doelen onhaalbaar. Die voorraden zijn niet alleen eindig, maar bij de productie van de benodigde materialen ontstaan vaak enorme hoeveelheden broeikasgassen zoals bij beton en staal en draagt de winning en productie bij aan verlies van de soortenrijkheid (zou zelfs 90% zijn).

Om hun schatting te kunnen doen, maakten Johan Andrés Vélez-Henao en Stephan Pauliuk van de universiteit van Freiburg (D) gebruik van de definitie van de basislevensstandaard die in 2017 is opgesteld door Narasimha Rao en Jihoon Min. Iedere aardbewoner zou recht hebben op 15 m2 woonruimte, 2100 kilocalorieën per dag (volwassenen) en zaken zoals een wasmachine, kachel, telefoon, computer en vervoermiddel.

Zonder schade?

Momenteel leven er 1,2 miljard mensen in armoede. Om die een fatsoenlijk leven te geven zou per persoon zes ton materiaal per jaar nodig zijn. Volgens de onderzoekers zou dat haalbaar zijn zonder de aarde te verwoesten. De gemiddelde materiaalbehoefte ligt u ergens tussen de 8 en 14 ton pppj zo zou uit eerder onderzoek zijn gebleken. Dat zou duurzaam zijn. Als je ervan uitgaat dat iedereen toekan met die 6 ton dan zou de aarde (en de natuur) er zelfs op vooruitgaan.

Dat betekent dan wel dat de rijken zullen moeten ‘inschikken’, want in landen als de VS en Duitsland verstouwen de mensen zeker zo’n 70 ton per hoofd per jaar.”Dat toont aan dat vermindering van de ongelijkheid zo wezenlijk is”, zegt Rao. Leefstijlveranderingen zoals minder of geen vlees eten en het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto zijn onvermijdelijk en uiterst effectief. Vélez-Henao: “Je krijgt meteen een ander plaatje. Daar was ik zeer van onder de indruk.

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.