“Delven van cryptomunten gevaar voor klimaatplannen China”

Bitcoins delven

Computers van een bedrijf dat zich toelegt op bitoins delven (afb: phys.org)

We hebben het hier al vaker over gehad. Cryptomunten zijn, wat mij betreft, uitstekende uitvindingen (weg met die graaiende banken), maar het beveiligingssysteem waarmee die werken, de blokketentechniek, gebruikt vreselijk veel energie. Wat energieverbruik betreft zijn we Bulgarije al gepasseerd en zitten nu in de buurt van dat van Nederland (of Argentinië). Het delven van cryptomunten is in China reuzepopulair en dat kan de klimaatplannen van dat gigantische land wel eens ernstig frustreren, denken (Chinese) onderzoekers.China staat borg voor zo’n 80% van de cryptomuntenhandel in de wereld. Het delven naar bitcoins, het beveiligingssysteem voor deze handel, zal naar verwachting in 2024 zo’n 130,5 miljoen ton broeikasgasequivalenten opleveren, zo blijkt uit recent onderzoek. Dan hebben we het over de broeikasgasuitstoot van een land als Italië of Saoedi-Arabië. Dat energievretende ‘delven’ gebeurt om transacties te verifiëren. Daarvoor is veel rekenkracht nodig. De ‘delvers’ die dat rekenwerk (laten) doen krijgen voor hun rekenwerk cryptomunten als beloning (vandaar die term).
In China wordt 40% van die energie opgewekt door kolencentrales. De rest zou hernieuwbare energie zijn (?). De onderzoekers vrezen dat die situatie de verwezenlijking van de klimaatplannen van China ernstig zou kunnen doorkruisen. China zou in 2060 klimaatneutraal willen zijn, maar dat lijkt meer een wensdroom. Chinese bedrijven met toegang tot goedkope energie en apparatuur zouden bijna 80% van het blokketenrekenwerk uitvoeren.

Bedreiging

Volgens onderzoeker Shouyang Wang van de Chinese academie van wetenschappen kan dat hele blokketengereken de terugdringing van de broeikasgasuitstoot ernstig ondermijnen. China zou zich moeten richten om de energievoorziening geheel te vergroenen. “De prijzen voor hernieuwbare energie in China zijn lager dan energie van kolencentrales. Dat zou voor ‘delvers’ reden zijn naar die gebieden in China te verhuizen.” Vreemd is dat Wang het niet heeft over die blokketentechniek zelf. Er schijnen minder energievretende alternatieven te zijn.

0,6%

Het delven van cryptomunten komt dit jaar op 0,6% van de wereldenergieproductie. Gegeven de winsten voor de delvers (dat zijn dus vaak bedrijven), denkt Wang dat kolentaks geen effect zal hebben. China verbood in 2019 de handel in/met cryptomunten om witwassen te voorkomen, maar delven is wel toegestaan.
Plaatselijke autoriteiten proberen de energievretende delvers weg te sturen. Zo heeft Binnen-Mongolië in die richting plannen ontwikkeld nadat gebleken is dat dat deelgebied van China niet voldeed aan de energieverbruiksdoelstellingen. Zo’n 8% van het energieverbruik in dat noordelijke deel van China zou zijn verbruikt voor cryptomuntdelven. Dat is meer dan er in de VS aan cryptomunten wordt verstookt voor het delven. Het delfbedrijf Bitmain stelt naar plaatsen te zullen verkassen waar de stroom uit schone bronnen komt zoals in Yunnan in Zuid-China, maar dat doet nog steeds niet aan het tergende energieverbruik van de cryptomunten.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.