Ongelijkheid wordt duur betaald

SpaceX-baas Elon Musk

Elon Musk:..bonus van 50 miljard dollar… (afb: WikiMedia Commons)

In Nature staat een artikel van Richard Wilkinson en Kate Pickett over de vele kwalijke kanten van economische ongelijkheid. Volgens dat artikel zouden we ons die gigantische ongelijkheid niet langer kunnen veroorloven. Die kosten ons handen vol geld. De ‘bonus’ van 50 miljard dollar die Egon Musk zichzelf had toebedacht is een lelijke anekdote van een lelijk verschijnsel. De wereld zou een voorbeeld moeten nemen aan België, Nederland en de Skandinavische landen.
Tussen 2020 en 2022 had 1% van ’s werelds rijksten bijna twee keer zo veel te verteren  als de rest en in 2019 verstookten ze net zoveel fossiele brandstoffen als het armste tweederde deel van de wereld. In tien jaar tot 2022 verdubbelden de miljardairs in de wereld hun vermogen tot ruim 10 biljoen euro.
Uit onderzoek van wat het tweetal sociaalepidemiologen noemt zou zijn aangetoond dat grote inkomensverschillen ertoe leiden dat maatschappijen disfunctioneel worden door meer moorden, vollere gevangenissen, een hogere kindersterfte, overgewicht, drogenmisbruik, tienerzwangerschappen enz.
Het moordcijfer in de VS, de ongelijkste westerse democratie, is meer dan elf keer zo hoog als in Noorwegen, de gevangenisstraffen tien keer zo hoog en het aantal zwaarlijvigen twee keer zo hoog.
De problemen komen niet alleen bij de armsten terecht. Ook de beter bemiddelden zouden beter af zijn in een land met een minder uiteenlopende verdeling van de welvaart zoals in een Skandinavisch land. Hun geestelijke gezondheid zou er op vooruitgaan en ze zouden minder risico hebben om met geweld in aanraking te komen. Hun kinderen zouden het op school beter doen en minder gauw naar drogen grijpen.

Duur uit

Met die grote ongelijkheid zijn ook overheden duur uit. Zo schatte de Engelse liefdadige organisatie Equality Trust (waarvan beide scribenten de oprichters zijn) dat het Verenigd Koninkrijk al zo’n, omgerekend, 110 miljard euro zou kunnen besparen als de ongelijkheid in het VK op het niveau werd gebracht van Denemarken, Finland, België, Noorwegen en Nederland als gekeken werd naar gezondheid (geestelijk en lichamelijk), moordcijfers en gevangenisstraffen.

Bron: Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.